Kouvolan Uusi Apteekki | Verkkoapteekki

Vuorokausirytmi kuntoon 

Nukahtamisvaikeudet ovat yleinen ongelma, joihin voi vaikuttaa moni arkinen tekijä. Lievissä tilanteissa elämäntapamuutoksilla voi saada paljon apua myöhäisillan sängyssä pyörimiseen. Muutamalla simppelillä muutoksella arjessasi voit nopeuttaa iltaista nukahtamistasi. Joillakin henkilöillä esimerkiksi piristävää kofeiinia sisältävät tuotteet, kuten päivän viimeisen kahvikupin nauttiminen, tulisi ajoittaa jo aamupäivään.

Tulevien öiden kannalta on myös tärkeää miettiä, mitä arjessaan tekee iltaisin. Myöhäiseen iltaan ajoittuvat kuormittavat askareet voivat pitää kehoa hereillä pitkään. Esimerkiksi töiden teko ennen nukkumaanmenoa voi siirtää elimistön suoritustilaan, jolloin työasiat voivat pyöriä mielessä, eikä uni tule helposti.

Vaikka liikunnalla ja aktiivisella elämäntavalla on yleisesti positiivinen vaikutus unen saantiin, myös raskas liikunta myöhään illalla voi pitää kehoa hereillä liian pitkään. Ennen nukkumaanmenoa olisi hyvä sammuttaa kaikki elektroniset laitteet jo hyvissä ajoin ennen sänkyyn menoa ja korvata mediat esimerkiksi rauhallisella kirjan lukemisella, joka rauhoittaa kehoa paremmin nukkumaan.

Arkirytmin merkitys unensaantiin

Jokaisen olisi tärkeää löytää itselleen sopiva arkirytmi. Säännölliset heräämiset ja nukkumaanmenoajat arjessa helpottavat niin aamuisia heräämisiä, kuin iltaista nukahtamista. Jos olet pitkään mennyt esimerkiksi nukkumaan vasta pitkällä puolenyön jälkeen, voi yhtäkkiä nukahtaminen jo iltayhdeksältä aikaisen aamun askareita varten olla todella haastavaa. Luontainen rytmi voi vaihdella henkilöstä riippuen, mutta siirtyminen iltavirkusta aamuvirkuksi ei ole nopeaa ja helppoa. Sama koskee esimerkiksi aikaerorasitusta, jossa elimistö viedään ulkoisten tekijöiden kautta pakotettuna eri rytmiin kuin mihin se on tottunut.

Pitkät lentomatkat vaikuttavat unirytmiin

Unirytmin siirtämisen tueksi esimerkiksi pitkien lentomatkojen jälkeen apua voi löytyä esimerkiksi melatoniinivalmisteista. Melatoniini on ihmisen elimistön luonnostaan tuottama hormoni, joka säätelee meidän vuorokausirytmiämme. Sitä erittyy iltaisin ja pimeän aikaan ja se kertoo elimistölle, että pian on aika rauhoittua lepäämään. Isojen aikaerojen tapauksissa normaali melatoniinintuotanto on kuitenkin ajoittunut kohdemaassa keskelle kirkkainta päivää, jolloin sen tuotanto ei pysy normaalilla tasolla. Vastaavasti illalla, kun pitäisi saada unta ja tottua uuteen rytmiin, on elimistösi vielä Suomessa iltapäivässä. Melatoniinivalmisteilla pystytään kuitenkin auttamaan kehoa sopeutumaan uuteen rytmiin ja nostamaan elimistön melatoniinitasoja oikeaan aikaan. Valmisteiden käytössä on kuitenkin hyvä huomata, että ne tulisi ottaa jo 2 tuntia – 30 minuuttia ennen suunniteltua nukkumaanmenoaikaa. Toimintaa voi tehostaa myös ottamalla valmisteen samaan aikaan joka ilta muutaman päivän ajan. Tällöin yhdistettynä säännölliseen nukkumaanmenoon se tukee kehon uni-valverytmin siirtämistä uuteen toivottuun aikaan kaikista tehokkaimmin.